Prepaid Mymode

adbanner.jpgPetikan dari thread forum yg di post oleh super-super upline aku di Mymode:Apa nak buat dengan gaji RM3,000 zaman ni…?
Tengah melilau-lilau dalam net tadi aku jumpa satu blog. Tak tahulah blog siapa. Tapi tulisannya buat aku berfikir. Kalau aku maintain dengan apa yg aku ada sekarang, the next five years, aku sendiri tak leh nak imagine camaner aku nak survive. Korang baca aku quote semula apa yang aku jumpa kat salah satu blog di internet

Quote:
Let’s to do some calculations here. In Malaysia the average family income is RM3000 (Father works, mother doesnt). I understand there are a lot of families whose income don’t reach RM3000, but, to make things simple, lets take RM3000 as the figure. ok la right? Okay, let’s start rolling with a family which has Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. ngam ngam.. Calculation starts…Electricity and water bil RM100 (no aircond, no home theatre, no water heater k?) Telekom and Handphone bil RM100 (cannot make a lot of calls one you know? NO Streamyx also)Meal for the whole happy family RM775 (3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons????) Papa makan/teh tarik during working hours RM155 (RM5/day, RM5 can eat what?)Car repayment RM400 (a proton saga aeroback, 7 years repayment)Petrol RM300 (Living in City, Jam) Go to work, bring son to school, only can afford one car running.Insurance RM650, (kids, wife and myself). House repayment RM750 (Low cost housing repayment for 30 years, retired still have to work to pay house!)Tuition RM80 (got that cheap meh?? No, I don’t think so)Older children pocket money @ school RM20 (RM1/day, eat bread??) School fees RM30 (enough ah??) School books and etc etc. RM100 (always got extra to pay in school) Younger children milk powder RM50 (cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive Miscellaneous RM100 (shampoo, rice, sauce, toilet paper)

oh wait!!! I have to stop here, so… No Astro, no movie @ cinema, no DVD, no CD, no online, cannot KFC, cannot Mc Donald, cannot go Park walk during weekend (petrol expensive), no chit chat on phone with grandparents, and etc…

Let’s use a calculator to total up… WALAO EI.. Shit! RM3610 already.. EPF belum potong, income tax lagi,…….. oledi — RM610… How to survive laa tuan-tuan dan puan-puan sekalian???

Our Deputy Prime Minister ask us to change lifestyle? How to change? Don’t eat? Don’t work? Don’t send children to school and study? Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of Rakyat Malaysia which still don’t earn RM3000/month!!! What is this? Ini lah Malaysia Boleh.. Sorry.. it should be Malaysians Boleh, because we’re still alive and kicking!!

Our politicians must be mad!!!!!!

Hehehe.. Kadang-kadang nak gelak pun ada. Tapi tulah hakikat kita di bumi bertuah ini sekarang. Di mana pula kedudukan aku yang bergaji tak cecah RM3,000 ni? Abah aku kat kampung yg harap duit felda sebulan 4-5 ratus tu macamana pulak agaknya dia nak ubah ‘lifestyle’ dia.

“Buat part time laa… Cari duit lebih” Kata orang. Kalau Awie dalam movie boleh la. Siang jadi mechanic, malam menyanyi di nite club. Tapi sembang senangla. Hari-hari bangun pukul 6:30 pagi, gi kerja kul 6:30 baru sampai kat rumah. Larat lagi nak kerja malam? Giler!

Mujurnya ada internet. Taman permainan aku dari dulu. Rupanya kalau kena gaya memang betul boleh buat duit. Kita perlu bergerak seiring dengan zaman. Lantas dari situ aku join satu MLM pasal SMS Prepaid yg terkenal dengan nama MYMODE.

Baru seminggu join, bonus pertama yang aku terima 30sen hasil dari pembelian topup card maxis RM10 dua keping untuk aku ngan bini aku. Member aku gelak tak hingat punya. Aku sengeh jer. Gelak la ngko puas-puas. Dia bertahun guna prepaid, usahkan 30 sen, seposen pun belum tentu apek kedai tu pulangkan balik duit dia!! Then aku surf kat internet baca pasal mymode. Kaji marketing plan dia. Aku cuba fahamkan betul-betul. Pas tu aku develop satu website simple jer. Start invite orang sikit-sikit untuk join. Itupun tak berani lagi nak ajak memember rapat. Takut nanti kena kutuk lagi. Adat orang melayu ni biler ajak buat something jer soalan pertama yang dia akan tanya

“Berapa income ngko sekarang buat menatang nih?” Bila kita bagi tahu karang sure kena perlekeh punya. Apa dia ingat hari ni buat, esok boleh dapat seribu ker? Jadi oleh kerana tak nak menjawab soalan-soalan bengong macam tuh aku invite orang yg aku tak kenal jer. Sari hantar email kat 3,4 orang. Esok lagi 2,3 orang. Memula tu takde sekor pun yg nak join. Well.. tiada paksaan dalam hal ni. Minggu pertama tu aku cuma dapat sorang jer downline. Aku nak putus asa ker? Nope! Sebab aku memang tahu mender ni ader potensi!!

Minggu kedua aku dapat bonus aku yang kedua, RM17.92 sen. Hehehe. Jadiklah.. rezeki Allah bagi. Itupun ader juga yang perlekehkan aku. Ada yang jumpa dalam chatroom boleh sound “camaner bonus RM17? ader lagik balance tak? boleh belanja kitorang minum.. Hahahah” Hehehe. Gelaklah sepuas hati korang!! Pada aku, dulu aku aku join CNI, maintain jualan sampai RM130 sebulan, dekat setahun baru merasa bonus RM17 ni. Skang ni aku cuma beli prepaid untuk guna-guna sendiri je. itupun dah boleh dapat macam ni, kira orait la. Balik-balik pun aku tetap reload gak handphone aku ngan bini aku.

The first 2 months memang slow gila aku dalam bab mencari orang ni. Nak explain pun tergagap-gagap. Nak pulak kalau yang tanya dalam telefon. Kalau tanya ikut email ni senang sikit. Tapi buat-buat confident jer la. seminggu sorang.. kekadang dapat 2 orang… Masuk 2 bulan aku dalam MYMODE, bonus mingguan aku dan maintain RM25-RM35 seminggu. Sedar tak sedar downline bawah aku dah ader dalam 28 orang (campur downline level bawah-bawah la. Direct downline aku masa tuh baru jer 6 orang). Bulan ketiga bonus mingguan dah naik antara RM45-RM60 seminggu. Ahaks.

“kekadang aku hairan bila ader orang yg memperlekehkan bila aku kata aku dapat bonus RM47.39 sedangkan diorang yang sama guna prepaid macam aku tak dapat sesen pun…”

Syukur. Suka aku. At least aku ader something untuk tambah income aku. Walaupun orang lain boleh dapatkan RM50 dengan 2,3 jam bekerja. Ah! Aku pun bukan mengadap mender ni sangat. Ader orang bukak website aku, minat nak register, aku registerkan. Tu jer. Lagi pun target aku bukan nak jadi kaya dengan 2,3 bulan buat sesuatu kerja. Aku kerja sekarang ni pun dah masuk 3 tahun. Tapi dari mula aku start sampai sekarang, increment tahunan baru dalam RM50 ke RM100 jer. Kalau aku buat MYMODE ni 3 tahun? Agak-agak dah berapa bonus aku boleh dapat? Jadi Aku set dalam kepala aku hanya nak tengok hasil dari usaha aku dalam MYMODE ni selepas setahun. Sebelum setahun nih berapa pun bonus yang aku terima, biarlah. Aku redha dengan rezeki aku takat tu jer.

Tapi masa terus bergerak. Masuk bulan ke-4, bonus mingguan dah naik jadi RM70-RM100 seminggu. Bulan ke-5, dah jadi RM150-RM200 seminggu. Skang nih dah 6 bulan lebih aku buat MYMODE, Bonus mingguan aku antara RM230-RM260 seminggu. Hehehe. SO bermakna side income main internet aku dah cecah angka RM1,000 sebulan… Next month aku layak terima bonus bulanan pulak. Jangkanya kalau campur bonus mingguan, aku boleh dapat dalam RM1,500 ke RM2,000 sebulan. Tu dah nak menyamai gaji kerja aku sekarang. Arghh.. another 5 to 6 months to go!! Lepas nih aku nak goyang kaki pulak!

Dalam masa yang sama ader 2,3 member yg gelakkan aku pada mulanya dah mula celik mata. “Err… mymode ni apa sebenarnya..? Cer cerita sikit ngan aku. Aku dari dulu lagik kompius” Ahaks! Dia punya ayat… Tapi aku tak amik hati. Elok jugak kalau terbukak hati dier nak join. Aku pun boleh tolong.

Semalam dapat bonus untuk Minggu 2 bulan June (6/2006 p2). Dapat RM250.52. Syukur.. Modal aku kat situ cuma 2 keping prepaid Maxis RM30 jer. Aku memang tak pernah fokus pada penjualan prepaid pun. Lepas bayar bill streamyx untuk 2 bulan lepas. Itupun tak campur bonus Super MP. Sebab skang ni bonus Super MP semua akan dikumpulkan dah dibayar pada period 4 nanti (hujung bulan nyer bonus). Kat situ pun aku congak-congak ada dalam 2,3 ratus jugak. So bonus period 4 nanti kurang-kurang bleh cecah 4-5 ratus gak.

Mymode….

– Harap semua yang membaca boleh buat lebih dari aku. Sebab aku ni memang kategori slow. bonus downline aku pernah lebih tinggi dari bonus aku sendiri. sebab dalam mymode ni pendapatan bukan dalam bentuk piramid. saper aktif, income dia lebih. tak kiralah ngko upline ker ngko downline ker.

Jangan terkesan dengan perlekeh orang kiri kanan ni. Kita takde duit bukan dia yang beri beras kat kita pun. Semangat kena kuat.

– Jangan target nak cepat kaya dalam mymode. biler korang fikir macam tu, biler dapat bonus 30-40 ringgit mulalah ngko putus asa. Fikir, mana lebih baik. Buat seminggu dapat RM1,000 lepas tuh takde, atau dapat RM50 setiap minggu, sampai ngko tua?!

Dalam mymode pendapatan kita konsisten. sebab agent semua akan tetap beli prepaid untuk kegunaan sendiri. Jadi income pun maintain. memula maintain 20-30 ringgit seminggu. Pas tuh downline makin ramai. Bonus kita maintain 50-70 seminggu pulak. lama-lama?

– Dalam mymode kita adalah bos kepada diri kita sendiri. bekerja ikut kemahuan sendiri. tiada desakan dan paksaan orang lain.

Jangan pikir “aku join dah lambat.. semua orang dah join mymode aku nak taja siapa lagik?” Silap!! kita ada lebih kurang 15juta pengguna prepaid di malaysia. Sedangkan total agent mymode sekarang baru dalam lingkungan 160,000 orang. Peluang masih bapak luasnya. Remaja sekolah sekarang lagi 2,3 tahun akan meningkat dewasa. Dan jagi prospek kita juga tu. Peningkatan pengguna internet dan prepaid handphone kalau ikut trend dari tahun 2002 menigkat hampir 1 ke 2 juta orang setiap tahun.

– Income boleh diwarisi. Boleh pas simcard kat anak kita jer. “Nak… ni sim card 5-Star CM abah. Jaga elok-elok. tetiap bulan RM16,000 masuk dalam tuh.”

Letakkan target setahun untuk anda buat betul-betul Mymode ni. Selepas setahun tengok hasilnya. sebelum tuh, jangan kisahkan sangat. Bukannya anda perlu berhenti kerja untuk buat mender nih. Tengok dalam masa setahun yang mana lebih tinggi. Income dari gaji bulanan anda atau income dari bonus mymode anda.

Fuh………..
panjangnyer aku tulis… ader orang baca ker nih? ahaks!!

ad2.jpg

Itu kisah perjalanan upline aku, dia dah berjaya.. aku juga akan berjaya, Alhamdulillah setakat ni semuanya on track.. kalau ikutkan pada rate sekarang group Mymode aku tengah grow dalam masa setahun jer lepas aku join InsyaAllah aku dah boleh earn monthly income RM1500 – RM2000. Yang penting jangan cepat putus asa dan yakin pada kebolehan sendiri. Aku harap kisah ni akan jadi penyuntik semangat kat downline-downline Mymode aku yg lain, kalau aku nak berjaya.. aku kena make sure downline aku pun berjaya biar semua naik jadi Chief Mobile

3 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. menarik jugak nih…tapi camne nak join eh? bleh bgtau camne?

  2. kalau nak join mcmana

  3. lawak yang menyayat hati.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: