Uruskan masa dengan baik trading Forex ni

January 29, 2007 at 7:58 pm | Posted in Forex | 2 Comments

Salam sejahtera,

This time aku nak cerita tentang one possible impact yang boleh melanda hidup korang sekiranya korang baru nak mula berjinak-jinak dalam Forex, you might experience anxiety disorder hehe.. maksud aku tidur mungkin tak lena dok asyik teringat open position yg targetnya masih tak hit lagi cam dok menunggu buah yang takkkan gugur, kalo tido pun mungkin dok termimpi-mimpi Forex, well i can understand bagi setengah-setengah orang tuh mungkin setelah “berkenalan” dengan Forex umpama terjumpa lubuk emas di internet!! yes Forex can be very profitable i agree but please jangan sampai jadi hamba Forex, jangan dok online sepanjang masa dok tenung jer skrin monitor tuh perati turun naik chart tunggu nak open trade long ker short.. this is not a good practise kalau korang dah sampai ke tahap online dok depan pc sehari sampai 4 5 jam mengadap menatang forex nih, set a target atau kuota masa memula nih mungkin boleh setkan max 2 jam jer sehari monitor market condition.. untuk trader yang suka main teknik scalping boleh fully utilise this 2 hours monitor chart getting ready to enter & exit trade when the times is right. Masa yang selebihnya mungkin korang kena spend untuk analisis economic indicator atau news, follow thread dalam forex forum, develop own trading system ke.. pendekata banyak benda yang perlu buat se kena ada good time management. Remember the ultimate goal is to make few trades which is very profitable so its enough for u kalau nak pergi melancong 3 4 hari pun tanpa perlu bekerja, apa yang kita nak adalah freedom of time betul tak?? So jangan biarkan Forex mengambil terlalu banyak masa korang. Sekian dulu.

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. assalamualaikum bro…

    1st of all…saya nak puji bro…sebab artikel ni kalo saya tengok memang dari tulisan bro sendiri… 2nd.. isi artikel ni aku sokong 100%… jangan jadi hamba forex… dulu aku pernah melalui benda ni semua…. tidur tak lena..mandi tak jadi mandi.. makan kenyang sampai tak larat….heheh..gurau jer… so..the point is… forex is a business..and threat it like business.. forex is not your way of life man… live your life with something better..being with family..being with friends… go elsewhere where you can enjoy every breath you take… when the time is come you must trade..then trade.. when your SL is getting close let it be..do not adjust… same as whne your TP is getting close..let it be… do not close to early… the bus still on the road sweetie….

    ish apa aku melalut ni…. k laa..sama2 kita berjaya dalam forex…. sepatutnya forex ni memberikan kita masa yang banyak utk mengenal dunia luar..bukannya terperuk daalm bilik… do not do the same mistake as i do back then…ok..have a good pips…

  2. sy nk tanya, mana brader pakej forex ni?? sy nk beli cd balajar fx die.. tp cari2 xjmpe.. bukak website die pun da xde.. kol fon dei pun da xde dlm service.. mcmana nk beli cd belajar forex ni?? mane la bro pakejfx ni?? harap sape2 yg tau, atau da beli cd die tu, boleh la tolong2 sy kat sini.. nk pergi kelas tu x mampulah mahal2. kalau ade cd tu, boleh tgk ulang2 kali.. boleh belajar senang sikit.. harap sape2 ade info, email la kt sy di skywalker8055(@) hotmail.com

    thnx.. bantuan anda sy hargai..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: